APDCL Office-cum-Field-Assistant Written Examinations answers || Held on 28/04/2019 || Recruitment 2019 || Expected Answer keys

APDCL Office-cum-Field-Assistant Written Examinations answers || Exam Held on 28/04/2019 || Recruitment 2019





Assam Govt Jobs: Answer keys


APDCL/AEGCL/APGCL has invited online application for Sahayak(experienced) and Field-cum-office-assistant(Fresh & experienced) post in October,2018. The OMR based Examination was held on 28th April,2019 in different centres of ASSAM. More than 3,00,000 candidates had applied for the vacant posts and about 85% of the applicants/candidates were present on the Examination halls and appeared the APDCL Office-cum-Field Assistant Written Examination 2019.


The Time duration of the Exam was 2 hours

Total nos. of questions- 100

Total marks- 100 (1 mark will be rewarded for each right answer and 0.50 mark will be deducted for each wrong answers)

The Question Booklets were in four series- P, Q, R, S

Questions were from General English, General Knowledge, General Aptitude, Basic Computer knowledge & General Mathematics of Class-X standard. 

The difficulty levels of the questions are approximately-

Easy- 25%
Medium- 40%
hard- 25%
very Hard- 10%

Officials will upload APDCL Answer Key 2019 Office Cum Field Assistant Examination with in the 15 days as expected in the official website.


Questions and Expected Answers keys from our side of the Examination APDCL Office-cum-Field-Assistant Written Examinations answers || Held on 28/04/2019 || Recruitment 2019  is given below-

1. She prefers ____ tea.
A) to
B) for
C) with
D) against

Answer- A) to

2. Take care lest you ______.
A) fall
B) do not fall
C) should not fall
D) would not fall

Answer- A) fall

3. A summon _______ been served on you.
A) has
B) have
C) had
D) was

Answer- A) has

4. Galileo's telescopic discoveries were his most important contribu____on to science.
A) ueti
B) usi
C) ti
D) uss

Answer- C) ti

5. The correctly spelt word is:
A) Obsene
B) Obseen
C) Obscene
D) Obzene

Answer- C) Obscene


6. Even a _______ glance will reveal the mystery.
A) Crude
B) Critical
C) Cursory
D) Curious

Answer- C) Cursory


7) Moth-eaten
A) Noun+ Adjective
B) Adverb+ Adjective
C) Adjective+ Noun
D) Noun+ verb

Answer- A) Noun+ Verb


8) Which of the following words is wrongly spelt?
A) Efficient
B) Reverance
C) Dilemma
D) Privilege

Answer- B) Reverance

9) Extreme old age when a man behaves like a fool.
A) Imbecility
B) Senility
C) Dotage
D) Superannuation

Answer- B) Senility


10) The Great Bath was found at
A) Mohenjodaro
B) Harappa
C) Greece
D) Rome

Answer- A) Mohenjodaro

11) Sarthe Bari is famous for
A) Bell-metal industry
B) Silk Industry
C) Cane and Bamboo Industry
D) Wood Craft

Answer- A) Bell-metal industry


12) The Ahoms entered in ASSAM through
A) Moreh pass
B) Patkai pass
C) Phungan pass
D) Diphu pass

Answer- B) Patkai pass


13) Madhya Pradesh shares its border with how many states?
A) 4
B) 6
C) 7
D) 5

Answer- D) 5


14) Gangotri, Yamunotri, Kedarnath, Badrinath and Mussorie lies in which state?
A) Jharkhand
B) Uttrakhand
C) Himachal Pradesh
D) Madhya Pradesh

Answer- B) Uttrakhand


15) Who wrote Harsha Charita?
A) Harshavardhana
B) Kautilya
C) Hiuen Tsang
D) Banbhatta

Answer- D) Banbhatta


16) The shape of Ahom coins were
A) Pentagonal
B) Hexagonal
C) Octagonal
D) Square

Answer- C) Octagonal


17) The best source of Vitamin A is
A) Egg
B) Bannana
C) Chicken
D) Carrot

Answer- A) Egg

18) The stupa of Sanchi was first constructed during the reign of
A) Kanishka
B) Samudragupta
C) Ashoka
D) Bimbisara

Answer- C) Ashoka


19) The overall age of X and Y is 12 year greater than the overall age of Y and Z. Z is how many decades younger that X?
A) 10
B) 12
C) Z is elder than X
D) None of these

Answer- B) 12


20) The next letter of the sequence: C, E, G, I, K, .... is
A) L
B) M
C) N
D) O

Answer- B) M


21) Find the odd one out
A) TV
B) Radio
C) Laptop
D) Robot

Answer- D) Robot


22) Arrogant is to boastful as cautious is to
A) helpful
B) careful
C) joyful
D) suspectful

Answer- B) careful


23) If in a code WHITE is written as XGJSF, then how is BLACK written in that code?
A) AMZDJ
B) CKABL
C) CKBBL
D) CMZDJ


Answer- C) CKBBL


24) We always see the lightening first before the thundering sound because 
A) Sound has more velocity than light
B) Sound waves has more velocity than light velocity
C) Light has more velocity than sound that of sound wave
D) None- other

Answer- C) Light has more velocity than sound that of sound wave


25) Find the odd man out
A) Ozone layer depletion
B) Carbon monoxide
C) Green house effect
D) Consumption of tobacco

Answer- D) Consumption of tobacco


26) If in each number, all the three digits are arranged in ascending order, which of the following will be the lowest number?
A) 489
B) 541
C) 654
D) 953

Answer- B) 541


27) Which of the following statements is the negation of the sentence " No man is a cow"?
A) Every man is a cow
B) Some men are cows
C) All cows are men
D) None of the above

Answer- A) Every man is a cow


28) What is the full form of RAM?
A) Read Access Memory
B) Random Access Memory
C) Rarely Accessed Memory
D) Rich Attribute Memory

Answer- B) Random Access Memory


29) In a flowchart "Arrow" depicts
A) Processing symbol
B) Start symbol
C) Flow of control
D) Input symbol

Answer- C) Flow of control


30) Junk e-mail is also called
A) spam
B) spoof
C) sniffer script
D) spool

Answer- A) spam

31) The WWW is:
A) World Wide Wig of Collections
B) World Wide Wan of Computers
C) World Wide Web
D) None of the above

Answer- C) World Wide Web


32) BIOS refers?
A) BASIC IO Software
B) BASIC INPUT OUTPUT SYSTEM
C) BASIC Information Operation System

D) None

Answer- B) BASIC INPUT OUTPUT SYSTEM


33) PARAM was developed by

A) C-DAC
B) IIT Kanpur
C) BARC
D) IIT Delhi

Answer- A) C-DAC


34) You can use _______ to copy text, and ___________ to paste it in a document
A) CTRL+C, CTRL+V
B) CTRL+C, CTRL+P
C) SHIFT+C, ALT+V
D) SHIFT+C, ALT+P

Answer- A) CTRL+C, CTRL+V


35) What is e-commerce?
A) Buying and selling international goods
B) Buying and selling products and services not found in stores
C) Buying and selling products and services over the internet
D) Buying and selling products having to do with computer

Answer- C) Buying and selling products and services over the internet


36) What do you mean by HTML?
A) Hyper Tread Memory Leak
B) Hyper Text Memory Leak
C) Hyper Text Markdown Language
D) Hyper Text Markup Language

Answer- D) Hyper Text Markup Language


37) A network that is connected to the Internet, but uses encryption to scramble all the data sent through the Internet is called
A) My network
B) Virtual private Network
C) Social Network
D) None of these

Answer- B) Virtual private Network


38) The word bandwidth is also used to mean _______?
A) width of the data cable
B) number of the computers on a particular network
C) amount of data transferred
D) None of these

Answer- C) amount of data transferred


39) The quotient and remainder of 17 when divided by 6 is
A) 2 and 5
B) 2 and 1
C) 5 and 2
D) 1 and 2

Answer- A) 2 and 5


40) HCF of 272 and 148 is
A) 1
B) 2
C) 4
D) 6

Answer- C) 4


41) Which one of the following is not irrational?
A) √5
B) 2√5
C) 2+√5
D) √4

Answer- D) √4


42) The discriminate of the equation 3x2-2√3x+1=0 is
A) 1
B) -1
C) 0
D) 12

Answer- B)


43) Probability of an event E + Probability of the event 'not E' is
A) 0
B) 1/2
C) 1/4
D) 1

Answer- D) 1


44) For what value of A and B given below sin(A+B)=sin(A)+sin(B)?
A) A=0°=B
B) A=30°=B
C) A= 45°=B
D) A=60°=B

Answer- A) 


45) For what values of k following pairs of linear questions have no solutions
   3x+2y=1
   (3k-1)x+(2k-1)y= 2k+1
A) k=1
B) k=1/2
C) k=2
D) k= -1

Answer- D)


46) If α,β,γ are the zeros of the cubic polynomial ax3+bx2 + cx + d, then 

A) αβ+βγ+γα= -b/a
B) αβ+βγ+γα= -d/a
C) αβ+βγ+γα= -b/d
D) αβ+βγ+γα= c/a

Answer-  B)


47) The pairs of linear equations in two variables 
has infinitely many solutions if
Answer- D)   
a1a2=b1b2=c1c2
1a2

48) There are two class rooms A and B. If 5 students are sent from A to B, then the numbers of students in each class room is same. If 10 students are sent from B to A, then the numbers of students in A is double the number of students in B. Then the number of students in A is
A) 20
B) 30
C) 40
D) 50

Answer- D) 50

49) Considerthe points A(1,0), B(4,0), C(1,4). Then the triangle ABC is a
A) Right angled triangle
B) Equilateral triangle
C) Isosceles triangle
D) Isosceles right triangle

Answer- D) 


50) If the sum of the reciprocals of a person A's ages (in years) 3years back and 5 years from now is 1/3. Then his present age is
A) 7
B) -7
C) 3
D) -3

Answer- A)


APDCL Office-cum-Field-Assistant Written Examinations answers || Held on 28/04/2019 || Recruitment 2019 || Expected Answer keys: Assam Govt Jobs

51) Give _______ milk in the glass to the boy.
A) the little
B) the few
C) much
D) many

Answer- A) the little


52) He is liable _______ the damage of the properties
A) with
B) to
C) in
D) for

Answer- D) for


53) Michael lives _______ England
A) at
B) in
C) on
D) near

Answer- B) in


54) He accused me _____ theft.
A) of
B) for
C) with
D) against

Answer- A) of


55) The ship was bound ______ England.
A) to
B) for
C) from
D) with

Answer- B) for


56) He ran _____ the road
A) over
B) across
C) on
D) by

Answer- B) across


57) Opposite of 'Ancient'
A) Omnipresent
B) Modern
C) Omniscient
D) None of these

Answer- B) Modern


58) A teacher _______ friendly with the students.
A) should
B) should be
C) can
D) must

Answer- B) should be


59) Shakespeare lived ____ Stratford on Avon ____England.
A) in, at
B) on, by
C) at, in
D) at, by

Answer- C) at, in


60) Two hundred rupees ____ too much for the room.
A) are
B) is
C) has
D) had

Answer- B) is


61) He asked whether such a thing was possible. The direct form of the sentence is
A) He asked "is such a thing possible?"
B) He asked "was such a thing possible?"
C) He said "will such a thing possible?"
D) He said "whether such thing was possible?"

Answer- A) He asked "is such a thing possible?"


62) What does P stands for in 'PAN' Card?
A) Precious
B) Primary
C) Permanent
D) Pin

Answer- C) Permanent


63) What is an ADHAAR?
A) It is an mid-day meal programme for schools
B) It is a programme of Job guarantee
C) It is scheme to issue unique number to all Indian citizen
D) It is scheme for rural development

Answer- C) It is scheme to issue unique number to all Indian citizen


64) Goitre is associated with
A) Pituitary glands
B) Thyroid glands
C) Thymus gland
D) Para thyroid glands

Answer- B) Thyroid glands


65) Brahma Samaj was founded by
A) Ram Krishna Paramhans
B) Dayananda Saraswati
C) Swami Vivekananda
D) Raja Ram Mohan Roy

Answer- D) Raja Ram Mohan Roy


66)In which state hornbill festival is celebrated
A) Manipur
B) Assam
C)Mizoram
D) Nagaland

Answer- D) Nagaland


67) Karengar Ligiri is a play written by
A) Jyoti Prasad Agarwala
B) Bishnu Prasad Rabha
C) Bhupen Hazarika
D) Chandra Kumar Agarwala

Answer- A) Jyoti Prasad Agarwala


68) Lakshadweep islands situated in which of the following water bodies?
A) Arabian Sea
B) Bay of Bengal
C) Indian Ocean
D) Atlantic Ocean

Answer- A) Arabian Sea


69) One horse power is equal to
A) 746 watts
B) 756 watts
C) 766 watts
D) 776 watts

Answer- A) 746 watts


70) To perform which among the following functions, Rjukas were appointed by Asoka?
A) Revenue Functions
B) Judicial Functions
C) Religious Functions
D) Military Functions

Answer- B) Judicial Functions


71) Madhavadeva was educated by in school
A) Mukunda Adhyapaka
B) Madhab Kandali
C) Sri Sankardeva
D) Ram Atoi

Answer- A) Mukunda Adhyapaka


72) Who discovered Lothal?
A) Dr. S. R. Rao
B) Dr. Amartya Sen
C) Dr. APJ Abdul Kalam
D) Sir Jagadish Chandra Bose

Answer- A) Dr. S. R. Rao


73) If the digits in the number 75324081 are arranged in descending order, then the  difference between second from the right and thrd from the left is
A) 4
B) 6
C) 5
D) 2

Answer- C) 5


74) The only planet in the solar system which support life is
A) Venus
B) Jupiter
C) Saturn
D) Earth

Answer- D) Earth


75) A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is girls
A) Brother
B) Uncle
C) Son
D) Son-in-law

Answer- A) Brother


76) Choose the word which best expresses the meaning of the word IDENTITY.
A) Picture
B) Notice
C) Envision
D) Recognise

Answer- D) Recognise


77)Pointing to Pintu, Jintu said to Windy, "His mother is the only daughter of your father". How was Windy related to Pintu?
A) Mother-in-law
B) Aunt
C) Sister
D) Mother

Answer- 


78) What is Krishna's present age if after 10years his age will be three timmes of present age?
A) 20
B) 7
C) 10
D) 5

Answer- C) 10


79) Some tigers are cats., some cats are horse, all horses are tigers.
   Conclusions: I. Some tigers are Cats. II. Some horses are dogs.  III. Some tigers are dogs.
Then which of the following is true
A) None follows
B) Only I follows
C) Only II follows
D) Only II and III follows

Answer- B) Only I follows


80) Different fruits are kept in shelves in a fridge. Banana is kept below Guava while Apple is kept above Orange. Grape and Apple are below Guava, Pomegranate is above Banana. Which one is on the bottom of th selve?
A) Apple
B) Grape
C) Banana
D) Orange

Answer- data is not sufficient to answer



81) If 'football' is called cricket,'cricket' is called basketball,'basketball' is called called 'badminton','badminton' is called volleyball,and 'volleyball' is called hockey.which of the following games is not played using a ball ?
A) Volleyball
B)Basketball
C)Hockey
D) Cricket

Answer- A) Volleyball


82) in a family,there are six members Atul,Binu,Chintu,Dip,Eliana and fom. Atul and Binu are a married couple.Dip is the only son of Chintu,who is the brother of Atul.Eliana is the sister of Dip. Binu is the daughter-in-law of fom, whose husband has died.how is Eliana related to Chintu ?
A) Mother
B) Daughter
C) Sister
D) Daughter-in-law

Answer-B) Daughter


83) In a certain code
   I. 'do mo go po' means 'I looked at her'.
   II. 'go cho to po' means ' She looked into that'.
   III. 'no ho jo tra' means 'I slipped into leather'.
What is the code for 'her'?
A) do
B) go
C) po
D) none of these

Answer- D) none of these


84) What is a motion path in Powerpoint?
A) A type of animation entrance effect.
B) A method of moving items in a slide.
C) A method of advancing slides
D) None of the above.

Answer- A) A type of animation entrance effect


85) Which transmission media has the highest transmission speed in a network?
A) Coaxial cable
B) Twisted pair cable
C) Fibre Optic Cable
D) Electrical cable

Answer- C) Fibre Optic Cable


86) Which of the following is used as a primary storage device?
A) Magnetic drum
B) PROM
C) Floppy disk
D) All of these

Answer- 


87) _______ is a technology that allows telephone calls to be made over computer networks like the internet.
A) VoIP
B) GSM
C) Modem
D) CDMA

Answer- C) Modem


88) A "URL" is a formatted text string used by web browsers, email clients and other software to identify a network resource on the Internet. It stands for
A) Universal Resource Link
B) Uniform Resource Locator
C) Unlimited Resource Locator
D) Universal Reference Link

Answer- B) Uniform Resource Locator


89) A host on the Internet finds another host by its
A) IP Address
B) Postal Address
C) Memory Address
D) None of the above

Answer- A) IP Address


90) __________ are attempts by individuals to obtain confidential information from you by falsifying their identity.
A) Phishing trips
B) Computer viruses
C) Phishing scams
D) Spyware scams

Answer- C) Phishing scams


91) One Nibble is equal to
A) four bytes
B) eight Bits
C) eight characters
D) four bits

Answer- D) four bits


92) The difference between a virus and a self-replicating program which is like a virus is that rather than creating copies of itself on only one system it propagates through computer network. What is that called as ________
A) Keylogger
B) Worm
C) Time Bomb
D) Cracker

Answer- B) Worm


93) Which of the following cannot be the probability of an event?
A) 1/3
B) -1.2
C) 0.5
D) 20%

Answer- B) -1.2


94) Answer- B)





APDCL Office-cum-Field-Assistant Written Examinations answers || Held on 28/04/2019 || Recruitment 2019 || Unofficial Expected Answer keys || Assam Govt Jobs